Hvilken type prævention passer bedst til dig?

Når mange bliver bedt om at nævne forskellige former for prævention, så er det ofte p-piller og kondomer, som falder de fleste mennesker ind. Der findes dog en lang række andre former for præventioner, og det er meget forskelligt fra person til person, hvilken form for prævention der passer bedst til dem.

Men hvis man ikke er klar over, hvilke former for prævention der findes, så kan det være svært at vide, hvilken type man bør vælge. Læs med herunder og bliv klogere på hvad fordelene ved de forskellige typer af præventioner er.

Kondomer

Kondomer er en klassisk form for prævention, som hører til de former for præventioner, som bruger det som kaldes for barrieremetoden. Navnet på denne metode indikerer kondomets funktion, da det netop skaber en barriere imellem kønsdelene, sådan at sæd og evt. sygdomme ikke kan blive overført imellem partnerne.

Kondomet er en af de former for prævention, som rigtig mange mennesker vælger at gøre brug af, når de skal dyrke sex. Dette skyldes, at kondomet er nemt at have med sig i sin taske eller pung, og det kræver dermed ikke meget planlægning. Som et minus så risikerer man, at kondomet kan springe, og dets forbyggende effekt mod graviditet og sygdomme bliver dermed ødelagt.

Derudover så kan man godt føle, at det er pinligt at købe kondomer i butikken, selvom det absolut ikke er noget at være flov over. Derfor kan man heldigvis også købe kondomer på nettet, så man slipper for at stå ansigt til ansigt med en butiksekspedient.

P-piller, p-plaster og p-ring

Hvor kondomer bruger barrieremetoden og mest henvender sig til mænd, så gør p-piller, p-plaster og p-ringe brug af hormoner og henvender sig mest til kvinderne. Disse former for prævention kræver mere planlægning end kondomer, men til gengæld er de langt sikrere, hvis man formår at bruge præventionerne korrekt.

I modsætning til kondomer forebygger disse former for prævention dog ikke imod sygdomme, og de kan dermed ikke anbefales at bruges uden andre former for prævention ved f.eks. et one-night stand. Er man derimod i et fast parforhold, så kan p-piller, p-plaster eller p-ring være en oplagt form for prævention at gøre bruge af.

Spiraler

Der findes to typer spiraler; en hormonspiral og en kobberspiral. Spiraler er kun en mulighed for kvinder, og de er en god mulighed, hvis man gerne vil undgå de store mængder af hormoner, som findes i p-piller, p-plaster og p-ringe.

De to typer spiraler adskiller sig dog fra hinanden på det punkt, at hormonspiralen er med til at sørge for, at ens menstruation udebliver, hvorimod en kobberspiral kan forøge blødningen under menstruationen.

Fortrydelselspillen

I modsætningen til de øvrige ting på denne liste er fortrydelsespillen ikke et præventionsmiddel, men derimod en nødløsning man kan bruge, hvis ens prævention har fejlet; f.eks. hvis man oplever, at et kondom er sprunget under samleje.

Fortrydelsespillen skal indtages af kvinden helst indenfor 12 timer, men op til 72 timer efter endt samleje, og man undgår dermed en uønsket graviditet. Fortrydelsespillen bør dog aldrig bruges som ens foretrukne præventionsform, men netop kun som en nødløsning.

Add Comment