Kønssygdomme er ikke noget de fleste går rundt og tænker på til hverdag. Mange synes også, det er et emne, der er lidt for pinligt eller grænseoverskridende at snakke om, og nogen undgår endda at tage til lægen, selvom de er bekymrede for, at de har fået en kønssygdom.
Det er dog vigtigt at værne om sit helbred, og det gælder også behandling af kønssygdomme.
En af de mest almindelige kønssygdomme i Danmark er klamydia. Det er som udgangspunkt en ufarlig sygdom, men hvis den ikke bliver behandlet, kan det have alvorlige konsekvenser.
Hvad er klamydia?
Klamydia er en seksuelt overført infektion, eller det vi i daglig tale kalder en kønssygdom. Det vil sige, at den primært smitter gennem ubeskyttet seksuel kontakt. Det kan både være vaginalt samleje, oralsex og analsex.
Sygdommen forsages af bakterien Chlamydia trachomatis, der hovedsageligt angriber cellerne i urinrøret og livmoderhalsen. Bakterien formerer sig også inde i cellerne.
Klamydia kan ramme alle, men i Danmark er sygdommen mest udbredt i aldersgruppen 15-29 år.
Hvad er symptomerne på klamydia?
Noget af det, der gør klamydia til en lidt speciel sygdom er, at den ofte er symptomsvag hos både mænd og kvinder. Faktisk får omkring halvdelen af alle smittede slet ingen symptomer.
Et vigtigt symptom kan dog være urinrørsbetændelse. Hos mænd viser det sig som klar udflåd fra urinrøret, og man kan også opleve, at det svier, når man tisser. Hos kvinder kan der være øget udflåd fra skeden, og man kan også opleve svie, når man tisser.
Klamydia kan faktisk også give øjenbetændelse, da man kan overføre infektionen til øjnene, hvis man f.eks. rører ved sine kønsorganer og bagefter klør sig ved øjet.
Hvornår bør man testes for klamydia?
Som nævnt har de fleste svage eller slet ingen symptomer for klamydia. Hvis sygdommen ikke bliver opdaget og behandlet, kan den dog føre til, at man bliver infertil og altså ikke kan få børn.
Derfor er det vigtigt at blive testet for klamydia, selvom man føler sig helt sund og rask. Hvis man har dyrket ubeskyttet sex, er der risiko for, at man er blevet smittet, og man bør derfor få foretaget en test.
Når man er seksuelt aktiv, kan det generelt være en god idé at blive testet for klamydia og andre kønssygdomme regelmæssigt, så man er helt på den sikre side.
Ikke noget at skamme sig over
I Danmark bliver der konstateret omkring 30.000 tilfælde af klamydia om året. Der er dog mange, der ikke bliver testet for kønssygdommen, så tallet burde nok være en del højere.
Klamydia er en meget almindelig kønssygdom som rigtig mange oplever at få på et tidspunkt. Det kan ske for enhver, og er slet ikke noget, man skal være pinlig eller skamme sig over.
Man kan nemt blive testet og behandlet hos sin læge. Læger er professionelle og har altid tavshedspligt, så man behøver ikke være bange for, at andre får noget at vide om ens seksuelle helbred.