Der er alt for få unge, der bruger kondomer i dag og derfra kommer der konsekvenser, som påvirker hele samfundet ikke mindst dit barn. Udover graviditet, så er der også kønssygdomme, der kan fås. Hvis man er heldig, så ville klamydia være det værste, der ske, hvis man ikke bruger kondomer.
Klamydia er en er de meste udbredte kønssygdomme, der findes i Danmark med 33.415 tilfælde i 2017. Heldigvis kan klamydia dog blev fjernet med det samme. Men der er mange andre kønssygdomme, der forbliver hos en person resten af livet. Af den grund så er det vigtigt at tale med unge om kondom forbrug så tidligt som muligt.
Hvad skal forklares?
Der er mange unge, der ikke bruger kondomer. Men hvorfor det? Alle ved at kondomer er det sikreste middel mod kønssygdomme og graviditet, så hvorfor bliver statistikerne om antallet af kønssygdomme ved med at stige? Svaret til dette vigtigt spørgsmål, behøver vi ikke at være enig om.
Men der er nogle ting, der kan gøres for at hjælpe til. Først og fremmeste skal samtalen om kondomer tages op, uanset hvor ukomfortabel det er. Der er også mange ting samtalen skal inkludere. Man skal forklare, hvordan kondomer fungerer, hvorfor og hvordan de giver beskyttelse samt hvordan de tages på.
Det er dog også vigtigt at tale om, hvad der sker, hvis man ikke bruger kondomer. Hvis du ikke allerede er klar over alle kønssygdomme og deres symptomer, så læs om det på nettet inden samtalen. Det er også vigtigt at tale med dit barn om de følelsesmæssige og mentale konsekvenser, der ofte kommer med sex.
Samtalen skal tages så mange steder som mulig
Kondomoplysninger er allerede leveret hos de fleste skoler i Danmark. Men der er stadige mange unge og voksne, som ikke bruger kondomer alligevel. Børnene hører ikke altid efter, når de lærer ting i skole, især når det har noget at gøre med et emne som sex.
Derfor et det også vigtigt, at en samtale om kondomer tages op hos forældrene. For at minimere risikoen for, at dit barn ikke bruger et kondom, så er det vigtigt at tale om sex og kondomer flere gange igennem barndommen. Det er en god ide at begynde at tage samtalen lidt op, inden dit barn bliver en teenager og så indtil barnet fylder 18 år.
Samtalen skal tages op uanset hvor ukomfortabel det er
Der er ikke så mange forældre eller unge, der godt kan lide at holde samtaler om sex. Uanset om man er fra en familie, der taler meget om sex eller en der nævner det næsten aldrig, så plejer det ikke at være en sjov samtale for børn eller teenagere.
Sex og kondomer er ikke noget, som man skal være bang for at tale om. Sex er en naturlig del af livet og hvis forældre virker ukomfortabel om emnet, så risikerer man for, at barnet også kommer til at have det sådan. Lær dit barn, at kondomer er vigtige for et sundt liv og tag samtalen op i dag.